Dialog kan antingen skrivas med:
"Dialog", eller så kan den skrivas:
-Dialog.
Likheterna är att det alltid är ett radbryt innan man skriver en ny dialog och att det är nytt radbryt efter att dialogen och den text som tillhör dialogen är klar. Annars kan det bli svårt att se dialogerna.
Det positiva med att använda " är att det är lätt att se var en dialog börjar och var den slutar eftersom man sätter en på var sida. Då blir det inte förvirrande när någon säger något, du som författare skriver något kort om dialogen och att dialogen sedan fortsätter medan det kan bli flytande när man använder -. Det är däremot lättare att se inledningarna på alla dialoger när man använder - eftersom det blir ett större avbrott i vänsterkanten.
- Var vanligare förr medan " har börjat ta över mer och mer, framförallt inom vuxenböcker.
Skillnader:
"Jag orkar inte mer", sa Johanna och suckade. "Kan vi inte bara gå och lägga oss istället för att titta på filmen?"
-Jag orkar inte mer, sa Johanna och suckade. Kan vi inte bara gå och lägga oss i stället för att titta på filmen?
Vad ska du ha dialogen till? Det finns fyra viktiga saker att tänka på innan man använder dialog.
Har den ett syfte
Säger den något om karaktärerna som talar
Är den trovärdig
Väcker den intresse
Vad menar man med att dialogen ska ha ett syfte? Ett syfte betyder att det ska vara någon mening med den, att den ska ha en viktig roll i berättelsen. Den kan antingen gestalta karaktären eller ge information till läsaren. Om dialogen varken gör det ena eller det andra, då är det dags att fundera över om dialogen behövs.
När du skriver dialog ska du fundera över hur din karaktär är. Hur talar just den karaktären. I en riktigt bra dialog hörs det vem som talar. Om det hörs vem det är som talar måste du inte skriva vem som sa, muttrade eller skrek. Då kan läsare förstå det ändå.
Det är jättesvårt men du kan se det som din personliga utmaning.
Ett sätt att lyckas är att man sätter sig in i varje karaktär. Det kan vara svårt och ibland lär man inte känna sina karaktärer förrän man skrivit en bra bit av ett manus. Därför kan dialogen vara ett av det sista som rättas till.
Jämför de två exemplen nedan.
"Unge man, skolan har börjat. Det är dags att du går in."
"Tja ba, det ringde in. Ska du med?"
Om du lyckas med gestaltning kommer du inte behöva använda dig av adjektiv eller adverb som skrek argt eftersom det framgår ändå. Då räcker det med sa han eller sa hon men du kan faktiskt klara dig utan även det om du gestaltar. För då kommer man, som beskrivet ovanför, redan framgå vem det är som pratar.
Kommentarer
Skicka en kommentar